Başkan'dan

Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Bir yılı daha geride bırakmak üzereyiz. 2023 yılına maalesef ülkemizde yaşanan büyük deprem felaketi ve ekonomik krizler ile dünyanın birçok bölgesinde yaşanan savaşlar ve katliamlar damga vurdu. Mesleğimiz adına da çok zorlu bir yılı geride bırakırken kısa bir yıl değerlendirmesi yapmak isterim. 6 Şubat depremi hepimizi dehşete düşürdü. Birçok canımızı kaybettik, birçok hayat değişti, çok büyük acılar yaşandı ve yaşanıyor. Biz Eczacılar bu felaket karşısında ilk andan itibaren elimizden geleni yaptık. Depremde kaybettiğimiz tüm canlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Dünyada da maalesef ki yaşanan savaşlara yenileri eklenerek devam ediyor. Gazze’de yaşanan vahşet hepimizi derinden üzmekte. Kadın, çocuk demeden yapılan bir soykırım ve bunu izleyen birçok ülke; gerçekten çok acı. Bu durum kabul edilebilir değildir ve bir an önce bu katliam sonlandırılmalı, bu insanlık suçunu işleyenler cezalandırılmalıdır. 2023 yılında tüm dünyada yaşanan birçok felaket, savaş ve katliamlar dışında da maalesef ki insanlar ve insanlık da iyi bir sınav verememiş ve dünyamız kirlenmeye, tahrip edilmeye ve doğanın dengesi bozulmaya devam etmiştir. Oysa ne garip ve ne yazık ki herkese yetecek kaynakları olan bir dünya ve tüm insanların insanca ve mutlu yaşayabilmesine olanak varken, insanlar sayesinde insanlık zor günler yaşamaktadır. Tüm insanların insan olabilmeyi başardığı, tüm kararların insanca olduğu, kaynakların doğru ve adil bölüşüldüğü, doğa ile barışık, kısacık hayatlarımızda herkesin hak ettiği gibi insanca yaşadığı bir dünyadır en büyük arzum.

2023 yılı mesleğimiz için de zorluklar ile dolu, Eczacıların yaşam mücadelesi verdiği ve bir kısım kazanımlar olsa bile bunların yaraya merhem olmadığı ve maalesef ki kan kaybettiğimiz, sorunlarımızın artarak devam ettiği bir yıl oldu. Karlılıklarımızı ve dolayısı ile yaşam mücadelemizi direk etkileyen İlaç Fiyat Kararnamesinde birkaç kez değişiklik yapıldı ancak karlılık baremlerimizin de değişiklik oranında güncellenmesi sağlanamadı. Böyle olunca da her ilaç fiyat artışında karlılıklarımız azalıyor. Yine bu İFK nedeni ile son 2 yıldır kronik olarak ilaç yokları sorunumuz var. Son 2 yıl bölgemizde bulunmayan ilaç oranlarının ortalaması %22, yani ortalama 5 ilaçtan birini bulamıyoruz. Bir diğer veri olan Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıladan ilaca ayrılan pay son yıllarda gittikçe düşmektedir ki bu pay geçmiş yıllarda 1,5 seviyelerinde iken 2023 yılında 0,7 seviyelerine kadar düşmüştür. Böyle olunca da eczacıların kazançlarının azalması kaçınılmaz olmaktadır. Bunların yanında hepinizin iyi bildiği ve her gün eczanelerinizde boğuştuğu KKİ, alternatif geri ödeme yöntemleri, fiyat farkları, ısı nem cihazı, SUT, SGK protokolü, gibi birçok çözüm bekleyen sorunumuz var. Eczacılık fakültesi sayısı ve kontenjanlar giderek artmakta bu nedenle de büyük bir istihdam sorunu oluşmaktadır. Bu da mesleğimizin geleceğini tehdit etmektedir.

Bunca sorun ile mücadele etme noktasında da örgütlü gücümüze ve hep birlikte sımsıkı durarak mücadele etmeye ihtiyacımız var. Mücadeleye hepimiz katkı vermeliyiz. Tabandan gelen gücü yukarıda hissettirmeliyiz. Sadece şikayet ederek sonuç alamayız, her birimiz odalarımızın çalışmalarına katılmalı destek olmalı, görevler almalı ve böylece hep birlikte başarmalıyız. Başaracağımıza ve mesleğimizi iyi günlere taşıyacağımıza inancım tamdır. Yeri gelmişken, bu dönem odamız kurulları ve komisyonlarında görev alan ve özverili çalışmalarda bulunarak katkı koyan tüm meslektaşlarıma da şükranlarımı sunuyorum.

Bu duygular ile tüm meslektaşlarımın yeni yılını kutlar, 2024 yılının savaşlar ve felaketlerin olmadığı, her şeyin gönlünüzce olduğu, mesleğimiz adına da kazanımlar ile dolu bir yıl olmasını içten temenni ederim.

30 Aralık 2023 - Okunma Sayısı : 1406