E- REÇETE- YAPILMASI GEREKENLER

E-RECETE UYGULAMASİ İle İLGİLİ ONEMLİ DUYURU

Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 01-07-2012 tarihinden geçerli olmak üzere protokol revizyonu imzalanmıştır.
Bu protokol revizyonuna göre yapilacak işlemler;

1-Hasta takip nosu veya e-reçete nosu ile eczaneye başvurduğunda hastadan ıslak imzalı kağıt reçete istenmeyecektir.

2-E-reçete işlemleri TC nosu ve takip no veya e-reçete nosu ile yapılacaktır.

3-E-reçetelerde hastanın ilacı aldığına dair imza atma şansı olmadığından ilacı alan kişinin TC’si kesinlikle doğru olarak medula sistemine yazılacaktır.İlacı alan kişinin TC’sinin sisteme işlenmesi meslekdaşlarımızı tüm sorumluluktan kurtaracaktır.

4-SUT ve eklerinde bazı ilaçların kullanımı için düzenlenen ek belgelerin e-reçetede yazılı olması yeterlidir. Kırmızı, yeşil, mor ve turuncu reçete, endikasyon dışı kullanım belgesi, ilaç izleme güvenlik formunun e-reçetede belirtilmesi yeterlidir.
Ancak Sağlık Bakanlığı mevzuatına göre bu belgeleri eczacı sağlık müdürlüğüne vermekle yükümlüdür. Bu nedenle e-reçete olsa dahi eczaneler bu belgeleri istemek zorundadır.

5-E-reçete kayıt işlemi yaptıktan sonra eczanelerde bir çıktı alınmayacaktır. Ancak şeker ölçüm çubukları, iğne ucu ve karekodu bulunmayan ilaçların (soğuk zincir ilaçları ve serumlar) bulunduğu e-reçeteler için çıktı alınacak küpür ve barkodlar yapıştırılarak kuruma teslim edilecektir.

6-E-reçetedeki doz, periyot ve yazılım sisteminden kaynaklı hatalar için reçeteler 01.09.2012 tarihine kadar reçeteler düzelttirilmek üzere eczaneye iade edilecektir.

7-Elektrik kesintisi veya medula provizyon sistemi yada hekimin kullandığı sistemin bozuk olduğu durumlarda manuel reçete işlemleri devam edecektir.Hasta takip no veya e-reçete nosuyla eczaneye başvurursa e-reçete işlemi yapılacak, ıslak imzalı reçete ile başvurursa manuel işlem yapılacaktır.
İkisi birlikte olmayacaktır.

8-Doktor e-reçete girdiği halde hastaya ıslak imzalı bilgisayar çıktısı kağıt reçete verebilir. Hasta bu reçete ile eczaneye başvurduğu durumda eczacı takip no/e-reçete nosunun olmadığını kontrol etmek zorundadır. Bu tarz bir reçete takip no veya e-reçete nosu varsa bu e-reçete demektir. Normal işlem yapılamaz e-reçete işlemi yapılmak zorundadır. Hastanın elindeki kağıt reçetenin hiçbir işlevi bulunmamaktadır.

9-Aşağıdaki ilaçları ihtiva eden ve zikredilen hizmet sunucuları tarafından düzenlenen reçeteler (e-reçete alt yapısı hazırlanıncaya kadar) manuel olarak düzenlenecektir.

-majistral ilaç ihtiva eden reçeteler,
-TSK reçeteleri,
-işyeri hekimlerinin düzenleyeceği reçeteler,
-aile hekimlerinin mobil uygulama çerçevesinde düzenlemiş oldukları reçeteler,